Een zwangerschap is een spannende tijd vol veranderingen. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op het contact maken met het kindje in de buik en op het contact tussen de ouders. Hierbij krijgen zowel moeder als de eventuele partner praktische handvatten gericht op het contact maken met het kindje tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna.
De begeleiding bestaat uit 5 sessies tijdens de zwangerschap en 1 sessie na de bevalling. Uiteraard kan hier van worden afgeweken. Omdat de begeleiding niet in groepsverband wordt gegeven, wordt deze volledig op jullie situatie afgestemd. Ben je geïnteresseerd in haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Neem dan al vroeg in de zwangerschap contact met mij op. Dan hebben we alle tijd voor een traject op maat.
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op 3 vlakken rondom de zwangerschap.
1.Contact maken met je kindje

Terwijl het kindje in de buik van de moeder zit is het al mogelijk om contact te maken met het kindje. Dit geldt zowel voor de moeder als voor de eventuele partner. Enerzijds komt de hechting hierdoor extra goed tot stand. Anderzijds is het contact maken met je kindje vooral enorm leuk voor zowel moeder als partner.
Veel mensen zijn gewend alleen te voelen als het kindje ‘schopt’. Hoe leuk is het om zelf de eerste stap in het contact te maken en te ervaren dat je kindje vanzelf naar je toe komt om lekker tegen je hand aan te liggen!
2.Voorbereiden op de bevalling

We oefenen diverse houdingen voor tijdens de bevalling. Ook besteden wij veel aandacht aan het omgaan met pijn. Wat kan de moeder doen. En even zo belangrijk, wat kan de partner doen.
3.Omgaan met veranderende situatie en lijf tijdens de zwangerschap

Zwangerschap heeft veel invloed op je lijf, maar heeft ook mentaal veel effecten. Hoe kan je hier mee omgaan? Wij besteden ook aandacht aan houdingen om tijdens de zwangerschap om te gaan met deze veranderingen. Er zijn veel manieren om minder last van vermoeidheid en pijn te hebben tijdens de zwangerschap
Wat als het anders loopt?
Een zwangerschap of zwangerschapswens loopt soms anders dan verwacht. Hoe ga je hier (samen) mee om? Hoe blijf je dicht bij jezelf in deze verwarrende situatie? Je bent ook welkom als je niet zwanger bent. Bijvoorbeeld als het niet lukt om zwanger te worden. Een traject rondom een zwangerschapswens kan zeer belastend zijn. Hierbij kan zwangerschapshaptonomie helpen om de emoties en frustratie een plek te geven.